ИТА ВЕТ отговаря

Топлинен удар и слънчево изгаряне

Лятото е прекрасно време за хората и кучетата -  прекарват повече от  времето си на открито, тренират  или се забавляват. Въпреки това, е важно да се знае, че слънчевото усмихнато лято с високите температури може да бъде и много опасно за домашните ни любимци.

Най-честите летни заплахи включват топлинен удар, обезводняване и слънчево изгаряне - всеки от които,  установен  навреме може да бъде предотвратен.  Ето защо е важно да се  познават причините за проявата им, клиничните признаци, които предизвикват, първите мерки, които трябва да се предприемат и не на последно място, превенцията срещу тях.

ТОПЛИНЕН УДАР

Топлинният удар е състояние на критично повишаване на телесната температура /41-43˚С/ след въздействие на високите температури от околната среда.

Предразположеност имат брахиоцефални породи (късомуцунести), затлъстели кучета и  подрастващи, при които протича особено тежко и бързо .

Среща се най-често, когато животното е оставено затворено в автомобил, остъклена тераса и други малки по обем затворени помещения, както и на външни места със слабо движение на въздуха - колиба под пряка слънчева светлина, палатка, а също така и разходките по обедно време и т.н. Повишената влажност и недобрата вентилация благоприятстват развитието на патологичният процес.

 За разлика от нас хората, кучетата не могат да регулират телесната си температура чрез изпотяване, а само чрез  учестяване на дишането,  което разбира се е крайно недостатъчно. При топлинния удар се наблюдават различни по степен неврологични,  бъбречни и други функционални нарушения.

Започва с бързо увеличаване на ректалната температура,  учестяване на дишането,  повръщане и диария. Животното е с подтиснато съзнание, възможно е да колабира и дори да изпадне в кома. Венците са тъмно червени, слюнката е гъста, появяват се гърчове, развива се мозъчен и белодробен оток, бъбречна недостатъчност.

След разпознаването на клиничните признаци човек разполага с много малко ценно време – често около 20-тина минути  преди да настъпят сериозните  увреждания  и нерядко  смърт.

При  най-малкото подозрение, че кучето страда от топлинен удар, трябва да се предприемат незабавни действия.

Първо, животното се премества на сенчесто и проветриво място.

Започва се  охлаждане на кучето си чрез поставяне на хладни, мокри парцали или компреси на тялото - особено  около главата и лапите.

НЕ се използва лед или много студена вода! Екстремният студ може да доведе до свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна забавя охлаждането. Охлаждането се извършва постепенно и при нормализиране на телесната температура трябва да спре, тъй като може да премине в качествено ново състояния – хипотермия, със съответните патологични влияния.

Не се налива насила вода в устата на кучето .

Независимо дали кучето изглежда по-добре, трябва да се потърси спешна ветеринарно-медицинска помощ.

Някои кучета могат да се възстановят напълно от топлинен удар, ако е диагностициран и лекуван достатъчно рано. Други страдат от постоянни увреждания на органите и изискват доживотно лечение. За съжаление, много от кучетата не оцеляват след  топлинен удар.

Превенцията е ключът към безопасността през топлото време.

 

Съвети:

Никога не се оставя кучето само в колата в топъл ден, независимо от това дали прозорците са отворени. Дори и ако навън времето не е изключително горещо, вътрешността на колата действа като пещ - температурата може да достигне до опасно високи нива за няколко  минути.

Интензивни тренировки в топлите,  горещи  дни са противопоказни.  Когато се планира тренировка, то тя трябва да е в хладните часове на деня. Избират се сенчести места, желателно  в близост до водоизточник. Противно на схващанията,  активно работещо куче във вода през топъл ден също прегрява и може да получи топлинен удар

По време на разходка или тренировка задължително трябва да се носи вода /може и замразена/, която периодично да се дава на кучето да пие.  Задължително се правят почивки през 10-тина минути.

   

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Подобно на нас, кучетата могат да страдат от слънчеви изгаряния - продължително излагане на слънчеви лъчи може да доведе до увреждане на кожата и рак на кожата.

Кои кучета са податливи на слънчево изгаряне?

Всяко куче, което последователно прекарва време на слънце през най-горещите части на деня, които имат бял или светъл цвят козината и носната гъба, които имат много къса козина или са без такава, които са претърпели загуба на кожа от алергии, изгаряния, травми, лечение и други.

Първите признаци на слънчево изгаряне са зачервяване на кожата, в  областите около носа,  краищата на ушите, около устата,  клепачите, ако е лежало дълго по гръб или ходило по асфалт или друга отразяваща повърхност – в областта на корема и слабините.

Превенцията срещу изгаряне включва използване на  слънцезащитни продукти /може и хуманни/ върху тези части на тялото му, податливи на слънчево изгаряне. Тъй като кучето се облизва  носа трябва да се третира често. Съществуват и кучешки костюми предпазващи от   UV лъчи - ако кучето е постоянно на слънце, това може да бъде най-добрият вариант. Стопаните, които редовно подстригват кучетата си през лятото, трябва да са особено нащрек, защото естествената козина е една стабилна защита срещу слънчево изгаряне и топлинен удар – накратко подстригването носи повече вреда отколкото полза на кучето. 

 

 

 

 

 

 

Начало|Услуги|Случаи|Отговори|За ИтаВет|Зоомагазин|Контакти

2008 © ИтаВет. Всички права запазени. Създаден от Aelita-design.com