ИТА ВЕТ отговаря

Искам да знам повече за ваксините и моето куче - кое, защо и как?

1.Защо е редно да ваксинираме кучето си? Защото в противен случай то е изложено на риск от заразяване с трудно лечими или смъртоносни инфекциозни болести, някои от които предполагам всички от вас са чували - парвовироза, инфекциозен хепатит, гана, лептоспироза.

2. Какво е имунитет? Имунитет, означава невъзприемчивост на организма към различни заболявания. Имунитет при възрастни кучета може да бъде изграден в резултат на редовни ваксинации, преболедуване и оцеляване след определена болест. Имунитет при малките кученца През първите дни малките кученца са защитени от т. н. пасивен имунитет, който се предава чрез коластрата . Този имунитет обаче намалява с времето и бебетата стават възприемчиви към инфекциозни заболявания. Установено е, че кученца родени от неваксинирани майки към 30-40 ден вече нямат необходимата защита от майчините антитела и ваксинацията в този период създава първоначален макар и частичен имунитет, докато родените от ваксинирани майки са защитени до около 50 ден като непрекъснато намалява Съществува обаче така нареченият наречения прозорец на възприемчивостта - това е момента когато титъра на антителата е достатъчно висок за да "неутрализира" поставената ваксина, но недостатъчен за да защити кучето при евентуална инфекция. И поради изброени причини и заради високата цена/дори за западняците/ на изследването на титъра на антитела преди ваксинация се въвеждат 'схеми на ваксинация' определен и преценени от ветеринарен лекар и задължително съобразени с обстановката в страната.Първоначалните реваксинации създават имунитета който е нужен за оцеляването на неукрепналото бебе през този рисков период.

3. Примерна схема за ваксинация, съобразена с епизотологичната обстановка в нашата страна: ?1. Primodog - 30 ден / бебета -сирачета, неваксинирана майка и др./ 1. DP - м/у 42 до 45 ден 2. DHP+L или DHPPi+L - 60 дни 3. DHPPi+LR - на 3-тия месец. Ваксинацията за БЯС е задължителна и се поставя на 3-тия месец! ?4. реваксинация срещу определено заболяване по преценка на лекаря/ например по-възприечива порода към дадено заболяване, наличие на дадено заболяване в района и др./ 4.Защо в различните страни има различни от известните ни схеми на ваксинация? Защото се ваксинира се според епизотологичната обстановка и географските условия на страната, по преценка на ветеринарният лекар. 5. Защо трябва да ваксинираме старото си куче? Защото старите животни са по-предразположени към заболявания, тъй като имунната им система отслабва. А за да се ваксинира кучето независимо от възрастта то трябва да е клинично здраво, това значи че трябва да се прегледа от ветеринарен лекар. И запомнете  ваксините се продават и поставят единствено от ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР. Когато се предлагат на едро само от лицензирана фирма вносител. По закон в зоомагазините отдавна е забранено да се продават ветеринарни продукти, ако там не работи ветеринарен лекар - консултант. За това, когато купувате нещо без такъв носите сами отговорност!!!! Винаги съблюдавайте за правилното им съхранение и срока на годност!

Начало|Услуги|Случаи|Отговори|За ИтаВет|Зоомагазин|Контакти

2008 © ИтаВет. Всички права запазени. Създаден от Aelita-design.com