ИТА ВЕТ отговаря

Бабезиозата - все повече зачестява

Бабезиите са протозои, причиняващи сезонни, трансмисивни и огнищни заболявания по домашните животни. Като основен преносител се смятат иксодидните кърлежи. Паразитират интрацелуларно в еритроцитите и причиняват различни по степен анемии. B. canis и B. Gibsoni са представителите, рещащи се при кучето и причиняващи т.нар."кучешка малария" - тежко инфекциозно заболяване, често с фатален край. Изложени на риск са най-вече дворните, ловните и скитащите кучета, имащи пряк контакт с природата и респективно кърлежите. В последните години, обаче прави впечатление, все по-активното засягане и на кучетата от големите градове, което се обяснява с липсата на дезинсекция по местата за разхождане на домашните любимци и липса на грижа от страна на стопаните да обезпаразитяват редовно своите кучета.

Как става заразяването на кучето от кърлежа? След като кърлежът се захване за кучето и проникне с устния си апарат през кожата в кръвоносен съд, инокулира трофозоити (форми от развитието на бабезиите) в кръвния ток, които навлизат в еритроцитите (червени кръвни клетки), където продължават своето развитие. Когато нов кърлеж, който не е носител на бабезии се захване за такова куче заедно с кръвта, която поема при хранене, поема и бабезиите, които са в еритроцитите. В резултат на жизнената си дейност бабезиите предизвикват разрушаване на еритроцитите от където и произлиза най-важния симптом при това заболяване – остра анемия. Основния механизъм на патогенното действие на бабезиите е разрушаването на червените кръвни клетки и последващата от това хипоксия на тъканите (недостиг на кислород). Всичко тава води до сериозни увреждания на черния дроб, бъбреци, далак, сърце, бели дробове и нервната система. Инкубационният перио трае 48 до 72 часа, като в по-редки случаи може да бъде и около 3 седмици. Болестта протича в остра форма и по-рядко в хронична форма. При острата се наблюдава: висока температура, липса на апетит, бърза умора, апатия, а на по-късен етап анемия и при неправилно или ненавременно лечение има фатален край. Заболяването може да бъде объркано с други такива, при които е характерна висока температура. Лечението е успешно, само ако е проведено своевременно. Има специфични препарати за борба с бабезиозата, но трябва да се приложат в по-ранните стадии на болестта. Кучетата преболедували от бабезиоза не бива да стават донори на кръв, тъй като остават носители и могат да предизвикат заболяване на реципиента.

Как се поставя диагноза? С микроскопско изследване на периферна кръв и бърз антигенен тест.

В обобщение бихме Ви посъветвали : Ако няколко дни след като сте установили, че вашето куче е било ухапано от кърлеж наблюдавате - залежаване и отказване от храна, бърза умора, тъмно-кафяв цвят на урината/ не особено типично/, пожълтяване на конюктивите, учестено дишане,побелели венци и очни да се усъмните за бабезиоза и трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Начало|Услуги|Случаи|Отговори|За ИтаВет|Зоомагазин|Контакти

2008 © ИтаВет. Всички права запазени. Създаден от Aelita-design.com