Профилактика

 

Ваксинация

Кучета

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет силно препоръчваме ваксинирането, както на всички кученца – бебета, така и на възрастни кучета, срещу основни инфекциозни заболявания, някои от които смъртоносни – Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит, Лептоспироза, Параинфлуенца и Бяс. Кучета – бебета, трябва да бъдат трикратно ваксинирани, а след това веднъж всяка година. Ваксинацията срещу Бяс е задължителна според законите на Република България и Европейския съюз. Това е заболяване, което се разпространява основно от дивите месоядни животни и е смъртоносно, както за нашите домашни любимци, така и за нас хората. България не е свободна от това заболяване.

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет препоръчваме ежегодна ваксинация срещу заболяването Кучешка кашлица. То се причинява от комплекс от патогени – вируси и микроорганизми, които в комбинация са изключително устойчиви, а заболяването е упорито и опасно, което налага дълго и продължително лечение. Когато не се предприемат необходимите мерки, Кучешката кашлица може да доведе до тежки белодробни увреждания и дихателна недостатъчност. Ваксината е много проста – отнема минути и е безболезнена, няма инжекции – впръсква се в носа. Особено, когато Вашето куче посещава паркове и градини с други кучета, хотели, изложби и други публични места, в които те контактуват помежду си, съветваме да не залагате на късмета си, а да запишете час за ваксина. Имунизацията срещу Кучешка кашлица трае около шест месеца.

Пътуване зад граница – това е още една причина да спазвате изискванията за редовна ваксинация на Вашия домашен любимец. Ако пътувате в рамките на Европейския съюз, Вие трябва да изпълните няколко основни изисквания. На първо място на кучето Ви трябва да му е поставен микрочип, независимо дали ще пътува или не. Микрочипът е неговият личен идентификационен номер, чрез който то бива въведено в системата за регистрация на животни от личния му ветеринарен лекар. За да пътува, вашият любимец (куче, коте, пор) трябва да има поставена актуална ваксина срещу Бяс, актуално обезпаразитяване, направен ветеринарноедицински преглед в деня преди пътуването и да бъде оформен европейски паспорт, съобразно изискванията. Има значение къде ще пътува животното, когато е извън Европейския съюз – всяка държава има свои индивидуални изисквания. Информация можете да получите при нас или в сайта на БАБХ.

 

Котки

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет силно препоръчваме ваксинирането както на всички котета – бебета, така и на възрастни котки, срещу основни инфекциозни заболявания, някои от които смъртоносни – Панлевкопения, Инфекциозен ринотрахеит, Калицивирусна инфекция. Също така препоръчваме котки, които излизат навън или имат контакт с други котки, да бъдат ваксинирани с по-обхватна ваксина, срещу допълнителни заболявания – Хламидиоза и Котешка левкемия, която практически е нелечима. Котета – бебета, трябва да бъдат двукратно ваксинирани, а след това веднъж всяка година.

Пътуване зад граница – ваксинацията срещу Бяс е изискване и за всички котки, пътуващи в и извън Европейския съюз. За да пътува, Вашето коте трябва да има поставени микрочип и актуална ваксина срещу Бяс, актуално обезпаразитяване, направен ветеринарноедицински преглед в деня преди пътуването и да бъде оформен европейски паспорт, съобразно изискванията. Има значение къде ще пътува животното, когато е извън Европейския съюз – всяка държава има свои индивидуални изисквания. Информация можете да получите при нас или в сайта на БАБХ.

 

Зайци

Зайците са все по-често срещани домашни любимци. Те не излизат навън, в повечето случаи, но смъртоносните инфекциозни заболявания при тях, като Миксоматоза, Хеморагична болест, Пастьорелоза, Коли – инфекции и др., могат да бъдат пренесени от Вас – стопаните, чрез дрехи, обувки, храна, вода и др. Ние от ветеринарна клиника Ита Вет съветваме да не пропускате схемите за ваксинация на своите зайчета – бебета – двукратно, а след това веднъж годишно.

 

Обезпаразитяване

Лекарите от ветеринарна клиника Ита Вет съветваме стопаните да не пропускат редовните обезпаразитявания на домашните любимци.

Обезпаразитяващите средства, които са на нашия пазар са достатъчно пречистени и с минимални опасности от странични реакции. Продуктите са дозирани в повечето случаи за килограми от- до, което означава, че са предвидени отклонения. Тези препарати не са опасни, а напротив, могат само да предпазят Вашето куче, коте, зайче, пор и др. и дори да го спасят.

Не си мислете, че щом у Вас няма бълхи, то и животното Ви няма бълхи – Вие пренасяте паразити от околната среда с обувки, дрехи, транспортни средства и др.

Не си мислете, че точно там, където разхождате кучето си, няма кърлежи, че няма как да го ухапе комар, който е преносител на смъртоносния сърдечен паразит Дирофилария. Има ги навсякъде, а най-лошото е, че кърлежите и комарите са преносители на опасни заболявания – Лаймска болест, Дирофилариоза, Анаплазмоза, Ерлихиоза, Бабезиоза и др. Тези заболявания са изключително опасни, дълги за лечение, без гаранция за излекуване и не на последно място терапията е много скъпа. Ето защо съветваме да се правят профилактични тестове в началото на всяка пролет – 4D тест за паразитопреносими заболявания, както и месец след ухапване от кърлеж или шест месеца след ухапване от комар. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА!

Вътрешните паразити от своя страна – тении, глисти, сърдечни паразити, едноклетъчни паразити – Гиардии, Изоспори и др. са причинители на тежки чревни възпаления, диария, загуба на тегло, болка и дори смърт. Ветеринарна клиника Ита Вет призовава стопаните на домашни любимци към отговорно и стриктно спазване на необходимите профилактични мероприятия, които разясняваме на всяка наша среща. Ние ще актуализираме познанията Ви за новости, свързани със здравето на животните.

 

Профилактични изследвания

Не забравяйте да се обръщате към нас за профилактични изследвания веднъж годишно при млади здрави животни и минимум два пъти годишно при животни в напреднала възраст или с диагностицирани заболявания. Макар Вашето куче, коте, зайче или друго екзотично животно на външен вид да Ви изглежда здраво, то може да има недобри  кръвни изследвания. Колкото по-навреме се установи даден проблем, толкова по-добър ще бъде изходът от него.

Можете да запишете час за преглед, обезпаразитяване, ваксинация или изследвания на следните тел: 02/4441844, 0886149191, 0886882216

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ…