Вътрешни и инфекциозни болести

 

Ветеринарна клиника Ита Вет се занимава ежедневно  с диагностика и терапия на различни специфични и не толкова типични и често срещани болести при домашните любимци. В основата на излекуването на всяко заболяване стои правилната диагностика и установяване на първичния, основния проблем, а не съпътстващите и вторични нарушения.

Заболяванията при домашните любимци могат да бъдат с различен произход. Формата на протичане също може да бъде различна, както в зависимост от причинителя, дали е инфекциозен или не, така и в зависимост от възрастта, породата, пола и индивидуалността на всеки един организъм. Две кучета, например, на една възраст и от една порода, могат да преболедуват по съвсем различен начин едно и също заболяване. Всичко това е важно да се знае от стопаните, защото дори да си мислят, че знаят как да се справят с даден проблем на животното си, те може да не му помогнат, а да му навредят.

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет съветваме и призоваваме да не пропускате минимум веднъж годишно рутинни изследвания, защото колкото по-навреме се установи един проблем, толкова по-лесно ще се реши той. Редовните кръвни изследвания на здрави животни, могат да установят всяко отклонение от пълното здраве. Ние съветваме стопаните на котки и кучета, навършили пет години за редовни (два пъти годишно) пълни изследвания, включващи кръв, урина, хормонален панел, по преценка на лекаря и ехографско изследване или др. Всички животни, които са с вече установени заболявания, разбира се трябва да следват своята индивидуална схема за изследвания и терапия.

Дори и при най-малко притеснение и съмнение за проблем в домашния Ви любимец, не се чудете, не губете време, ние ще Ви помогнем. Ако животното Ви е имало предишни заболявания, знаете за породни предразположености, имало е паразитни инвазии, преболедувало е тежко, което е нанесло последствия върху организма му, тогава трябва да се отнасяте с повишено внимание към състоянието му, да го наблюдавате и да предавате на своя ветеринарен лекар цялата информация за поведението му. За съжаление животните не могат да говорят, те разчитат на Вас – стопаните да предадете най-точно проблемите им на нас – лекарите.

Основните признаци, които говорят за заболяване на Вашия любимец са – диария, повръщане, загуба на апетит, скимтене, кашлица, зачервеи очи, чесане, промени в кожата или козината, затруднено дишане, рязко слабеене, рязко напълняване, рязка промяна в поведението, апатия или превъзбуда, припадъци, куцане, тръскане на главата, ако котката Ви плаче в тоалетната, но не може да уринира и др. Ако забележите някой от тези или друг проблем, веднага потърсете помощ от ветеринарния си лекар.

Можете да запишете час за преглед на следните тел: 02/4441844, 0886149191, 0886882216