Физиотерапия и рехабилитация

 

Какво представлява следоперативната рехабилитация?

Рехабилитацията след операция ще помогне на Вашия домашен любимец за по-бързо и качествено възстановяване. Основните травми след операцията, на които рехабилитацията може да бъде от полза, включват фрактури на крайниците, отстраняване на бедрена глава, дискова херния, травми в областта на гръбнака, притискане на гръбначния мозък с хематоми, фиброкартилагинозна емболия, разкъсване на кръстосани връзки, пълна подмяна на тазобедрената става, операции на гърба или шията, луксации на стави, парези и парализи, артроскопии и други ортопедични интервенции. Също така нерядко рехабилитацията може да спести операция на Вашия любимец в случаи на нараняване, засягащо мускули, кости, сухожилия или връзки, ако реагирате веднага.

Какви техники използваме при пост-оперативна рехабилитация?

Физиотерапията след операция се използва за постигане на максимален успех от операцията, така че възстановяването да бъде оптимално. Ита Вет разполага с протоколи и схеми за работа, които са подбрани за съответния случай и пациент. Всички методи на физиотерапията са насочени към намаляване на болката след операция и максимално възстановяване на функциите на засегнатата зона от тялото. Ултразвуковата терапия например намалява постоперативната болка и възпаление, както и времето за оздравяване. Масажът е неизменна част от физиотерапията, за да се тонизират и кръвоснабдяват атрофиралите мускули. Нашата подводна бягаща пътека позволява бързо и адекватно възобновяване на сетивност, инервация и тонус на крайниците. Движението под вода намалява натоварването на мускулите и това е един чудесен метод за бързо и безболезнено раздвижване.

Ние също така разполагаме със суха фитнес пътека, предназначена специално за животни, която може да определя скоростта и наклона на движение, в зависимост от потребностите на пациента. Ако Вашият любимец е загубил чувствителността си, електростимулацията е бързият метод тя да бъде стимулирана и възстановена.

Колкото по-бързо реагират стопаните след травма или операция на техния любимец, при парези или парализи, толкова по-голям е шансът за максимално възвръщане на движението на животното.

Методите за рехабилитация са многобройни, но ние сме тези, които можем да Ви изградим най-точна схема и най-подходяща физиотерапия. Важно е стопаните да изпълняват нашите съвети и насоки за терапия вкъщи, както и индивидуалните схеми за терапия в клиниката.

Физиотерапевтични услуги, които Ита Вет предлага:

– Електростимулация и електрофореза – физиотерапия, която предотвратява мускулната атрофия, стимулира мускулния тонус, възстановява нарушената нервна проводимост, стимулира нервните импулси (при парези).  Електрофорезата е терапевтичен метод, чрез който посредством електрически импулс, могат безболезнено, бързо и неинвазивно да бъдат вкарани в тялото различни лекарствени вещества и субстанции.

– Ултразвукова терапия, фонофореза – намалява отоци и възпаления при първични и следоперативни травми, предотвратява нежелани сраствания, има обезболяващо и релаксиращо въздействие върху тъканите. Фонофорезата е метод за въвеждане на противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства в травмирани части от организма.

– Магнитотерапия – подобрява здравината на тъканите в дълбочина, обезболява и възстановява функционалността в засегнатите зони, чрез слаби магнитни полета.

– Кинезитерапия, Проприорецептивна терапия – налага се при пациенти, с нарушена координация и сетивност, посредством уреди и средства за запазване на равновесие и баланс, както при придвижване, така и по време на движение.

– Масаж – това е съпътстваща процедура към всяка физиотерапия, с цел освобождаване на напрежението в натоварваните зони, тонизира тъканите, създава усещане за релакс.

– Активна физиотерапия – фитнес пътека за ходене на суша – това е последващ етап от възстановяване на двигателна активност на едно животно. Освен това, пътеката е средство за поддържне на тонус и телесно тегло на всяко животно, било то с проблем или не.

– Хидротерапия – хидропътека за подводно ходене. Това е съоръжение, което е от полза в крайния етап на възстановяване на двигателната активност. Ходенето под вода облекчава натоварването на мускули, стави, кости и връзки и е много по-лесно и безболезнено за пациентите.

– Консултации относно правилното хранене на животни с наднормено тегло, както и такива, хранени с неподходящи храни. Затлъстяването е основен враг на ставните заболявания, както и пречи при възстановителните процедури на слаби и атрофирали крайници.

– Ортопедична помощ – ние от ветеринарна клиника Ита Вет предлагаме съвети за най-правилните помощни средства за раздвижване и придвижване на Вашето животно – кучешки и котешки инвалидни колички, колани за изправяне и придържане и други помощни средства. Инвалидните колички за животни могат да се използват както при любимци с напълно парализирани крайници, така и за възстановяване на животното по време на физиотерапия, с цел по-бързо, по-лесно и по-адекватно прохождане (при парези). В зависимост от индивидуалните нужди на всеки наш пациент, ние вземаме мерки и изработваме инвалидни колички.

Можете да запишете час за преглед на следните тел: 02/4441844, 0886149191, 0886882216