Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/itavet/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5892
Услуги | ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА фИЗИО

ИТАВЕТ

Ветеринарна клиника
ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Какво представлява следоперативната рехабилитация?

Рехабилитацията след операция ще помогне на Вашия домашен любимец за по-бързо и качествено възстановяване. Основните травми, след операцията, на които рехабилитацията може да бъде от полза, включват фрактури на крайниците, отстраняване на бедрена глава, дискова херния, травми в областта на гръбнака, притискане на гръбначния мозък с хематоми, фиброкартилагинозна емболия, разкъсване на кръстосани връзки, пълна подмяна на тазобедрената става, операции на гърба или шията, луксации на стави, парези и парализи, артроскопии и други ортопедични интервенции. Също така нерядко рехабилитацията може да спести операция на Вашия любимец в случаи на нараняване, засягащо мускули, кости, сухожилия или връзки, ако реагирате веднага.

 

Какви техники използваме при пост-оперативна рехабилитация?

 

Физиотерапията след операция се използва за постигане на максимален успех от операцията, така че възстановяването да бъде оптимално. Ита Вет разполага с протоколи и схеми за работа, които са подбрани за съответния случай и пациент. Всички методи на физиотерапията са насочени към намаляване на болката след операция и максимално възстановяване на функциите на засегнатата зона от тялото. Ултразвуковата терапия например намалява постоперативната болка и възпаление, както и времето за оздравяване. Масажът е неизменна част от физиотерапията, за да се тонизират и кръвоснабдяват атрофиралите мускули. Нашата подводна бягаща пътека позволява бързо и адекватно възобновяване на сетивност, инервация и тонус на крайниците. Движението под вода намалява натоварванети на мускулите и това е един чудесен метод за бързо и безболезнено раздвижване.

Ние също така разполагаме със суха фитнес пътека, предназначена специално за животни, която може да определя скоростта и налкона на движение, в зависимост от потребностите на пациента. Ако Вашият любимец е загубил чувствителността си, електростимулацията е бързият метод тя да бъде стимулирана и възстановена.

Колкото по-бързо реагират стопаните след травма или операция на техния любимец, при парези или парализи, толкова по-голям е шансът за максимално възвръщане на движението на животното. 

Методите за рехабилитация са многобройни, но ние сме тези, които можем да Ви изградим най-точна схема и най-подходяща физиотерапия. Важно е стопаните да изпълняват нашите съвети и насоки за терапия вкъщи, както и индивидуалните схеми за терапия в клиниката.

 

Физиотерапевтични услуги, които Ита Вет предлага:

 

-Електростимулация и електрофореза – физиотерапия, която предотвратява мускулната атрофия, стимулира мускулния тонус, възстановява нарушената нервна проводимост, стимулира нервните импулси (при парези).  Електрофорезата е терапевтичен метод, чрез който посредством електически импулс, могат безболезнено, бързо и неинвазивно да бъдат вкарани в тялото различни лекарствени вещества и субстанции.

-Ултразвукова терапия, фонофореза – намалява отоци и възпаления при първични и следоперативни травми, предотвратява нежелани сраствания, има обезболяващо и релаксиращо въздействие върху тъканите. Фонофорезата е метод за въвеждане на противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства в травмирани части от организма.

-Магнитотерапия – подобрява здравината на тъканите в дълбочина, обезболява и възстановява функционалността в засегнатите зони, чрез слаби магнитни полета.

-Кинезитерапия, Проприорецептивна терапия – налага се при пациенти, с нарушена координация и сетивност, посредством уреди и средства за запазване на равновесие и баланс, както при придвижване, така и по време на движение

-Масаж – това е съпътстваща процедура към всяка физиотерапия, с цел освобождаване на напрежението в натоварваните зони, тонизира тъканите, създава усещане за релакс.

-Активна физиотерапия – Фитнес пътека за ходене на суша – това е последващ етап от възстановяване на двигателна активност на едно животно. Освен това, пътеката е средство за поддържне на тонус и телесно тегло на всяко животно, било то с проблем или не.

-Хидротерапия – хидропътека за подводно ходене. Това е съоръжение, което е от полза в крайния етап на възстановяване на двигателната активност. Ходенето под вода облекчава натоварването на мускули, стави, кости и връзки и е много по-лесно и безболезнено за пациентите.

-Консултации, относно правилното хранене на животни с наднормено тегло, както и такива, хранени с неподходящи храни. Затлъстяването е основен враг на ставните заболявания, както и пречи при възстановителните процедури на слаби и атрофирали крайници.
-Ортопедична помощ – ние от ветеринарна клиника Ита Вет предлагаме съвети за най-правилните помощни средства за раздвижване и придвижване на Вашето животно – кучешки и котешки инвалидни колички, колани за изправяне и придържане и други помощни средства. Инвалидните колички за животни могат да се използват както при любимци, с напълно парализирани крайници, така и за възстановяване на животното по време на физиотерапия, с цел по-бързо, по-лесно и по-адекватно прохождане (при парези). В зависимост от индивидуалните нужди на всеки наш пациент, ние вземаме мерки и изработваме инвалидни колички.

АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ
ИЗКУСТВЕНО ОСЕМЕНЯВАНЕ
ХИРУРГИЯ
ДЕРМАТОЛОГИЯ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
СТОМАТОЛОГИЯ
ПРОФИЛАКТИКА

Ваксинация

Кучета

 

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет силно препоръчваме ваксинирането, както на всички кученца – бебета, така и на възрастни кучета, срещу основни инфекциозни заболявания, някои от които смъртоносни – Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит, Лептоспироза, Параинфлуенца и Бяс. Кучета – бебета, трябва да бъдат трикратно ваксинирани, а след това веднъж всяка година. Ваксинацията срещу Бяс е задължителна според законите на Република България и Европейския съюз. Това е заболяване, което се разпространява основно от дивите месоядни животни и е смъртоносно, както за нашите домашни любимци, така и за нас хората. България не е свободна от това заболяване.

 

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет препоръчваме ежегодна ваксинация срещу заболяването Кучешка кашлица. То се причинява от комплекс от патогени – вируси и микроорганизми, които в комбинация са изключително устойчиви, а заболяването е упорито и опасно, което налага дълго и продължително лечение. Когато не се предприемат необходимите мерки Кучешката кашлица може да доведе до тежки белодробни увреждания и дихателна недостатъчност. Ваксината е много проста – отнема минути и е безболезнена, няма инжекции – впръсква се в носа. Особено, когато Вашето куче посещава паркове и градини с други кучета, хотели, изложби и други публични места, в които те контактуват помежду си, съветваме да не залагате на късмета си, а да запишете час за ваксина. Имунизацията срещу Кучешка кашлица трае около шест месеца.

 

Пътуване зад граница – това е още една причина да спазвате изискванията за редовна ваксинация на Вашия домашен любимец. Ако пътувате в рамките на Европейския съюз, Вие трябва да изпълните няколко основни изисквания. На първо място на кучето Ви трябва да му е поставен микрочип, независимо дали ще пътува или не. Микрочипът е неговият личен идентификационен номер, чрез който то бива въведено в системата за регистрация на животни от личния му ветеринарен лекар. За да пътува, вашият любимец (куче, коте, пор) трябва да има поставена актуална ваксина срещу Бяс, актуално обезпаразитяване, направен ветеринарноедицински преглед в деня преди пътуването и да бъде оформен европейски паспорт, съобразно изискванията. Има значение къде ще пътува животното, когато е извън Европейския съюз – всяка държава има свои индивидуални изисквания. Информация можете да получите при нас или в сайта на БАБХ.

 

Котки

 

Ние от ветеринарна клиника Ита Вет силно препоръчваме ваксинирането както на всички котета – бебета, така и на възрастни котки, срещу основни инфекциозни заболявания, някои от които смъртоносни – Панлевкопения, Инфекциозен ринотрахеит, Калицивирусна инфекция. Също така препоръчваме котки, които излизат навън или имат контакт с други котки, да бъдат ваксинирани с по-обхватна ваксина, срещу допълнителни заболявания – Хламидиоза и Котешка левкемия, която практически е нелечима. Котета – бебета, трябва да бъдат двукратно ваксинирани, а след това веднъж всяка година.

 

Пътуване зад граница – ваксинацията срещу Бяс е изискване и за всички котки, пътуващи в и извън Европейския съюз. За да пътува, Вашето коте трябва да има поставени микрочип и актуална ваксина срещу Бяс, актуално обезпаразитяване, направен ветеринарноедицински преглед в деня преди пътуването и да бъде оформен европейски паспорт, съобразно изискванията. Има значение къде ще пътува животното, когато е извън Европейския съюз – всяка държава има свои индивидуални изисквания. Информация можете да получите при нас или в сайта на БАБХ.

 

Зайци

 

Зайците са все по-често срещани домашни любимци. Те не излизат навън, в повечето случаи, но смъртоносните инфекциозни заболявания при тях, като Миксоматоза, Хеморагична болест, Пастьорелоза, Коли – инфекции и др., могат да бъдат пренесени от Вас – стопаните, чрез дрехи, обувки, храна, вода и др. Ние от ветеринарна клиника Ита Вет съветваме да не пропускате схемите за ваксинация на своите зайчета – бебета – двукратно, а след това веднъж годишно.

 

Обезпаразитяване

 

Лекарите от ветеринарна клиника Ита Вет съветваме стопаните да не пропускат редовните обезпаразитявания на домашните любимци.

Обезпаразитяващите средства, които са на нашия пазар са достатъчно пречистени и с минимални опасности от странични реакции. Продуктите са дозирани в повечето случаи за килограми от- до, което означава, че са предвидени отклонения. Тези препарати не са опасни, а напротив, могат само да предпазят Вашето куче, коте, зайче, пор и др. и дори да го спасят.

Не си мислете, че щом у Вас няма бълхи, то и животното Ви няма бълхи – Вие пренасяте паразити от околната среда с обувки, дрехи, транспортни средства и др.

Не си мислете, че точно там, където разхождате кучето си, няма кърлежи, че няма как да го ухапе комар, който е преносител на смъртоносния сърдечен паразит Дирофилария. Има ги навсякъде, а най-лошото е, че кърлежите и комарите са преносители на опасни заболявания – Лаймска болест, Дирофилариоза, Анаплазмоза, Ерлихиоза, Бабезиоза и др. Тези заболявания са изключително опасни, дълги за лечение, без гаранция за излекуване и не на последно място терапията е много скъпа. Ето защо съветваме да се правят профилактични тестове в началото на всяка пролет – 4Д тест за паразитопреносими заболявания, както и месец след ухапване от кърлеж или шест месеца след ухапване от комар. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА!

Вътрешните паразити от своя страна – тении, глисти, сърдечни паразити, едноклетъчни паразити – Гиардии, Изоспори и др. са причинители на тежки чревни възпаления, диария, загуба на тегло, болка и дори смърт. Ветеринарна клиника Ита Вет призовава стопаните на домашни любимци към отговорно и стриктно спазване на необходимите профилактични мероприятия, които разясняваме на всяка наша среща. Ние ще актуализираме познанията Ви за новости, свързани със здравето на животните.

 

Профилактични изследвания

 

Не забравяйте да се обръщате към нас за профилактични изследвания веднъж годишно при млади здрави животни и минимум два пъти годишно при животни в напреднала възраст или с диагностицирани заболявания. Макар Вашето куче, коте, зайче или друго екзотично животно, на външен вид да Ви изглежда здраво, то може да има недобри  кръвни изследвания. Колкото по-навреме се установи даден проблем, толкова по-добър ще бъде изходът от него.

 

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ…

ДИАГНОСТИКА

Когато се чувстваме болни или сме ранени, ние хората просто отиваме при лекар и получаваме подходящо лечение. Нашите домашни любимци обаче, не могат да говорят, не могат да ни кажат какво ги притеснява, нито да обяснят симптомите си или да посочат къде ги боли. От нас зависи да разберем какво им е и да предприемем подходящите мерки, за да ги излекуваме. Ветеринарната диагностика ни помага да постигнем това, като изследваме Вашия домашен любимец. По този начин можем бързо и точно да диагностицираме и да лекуваме най-ефективно. Ветеринарна клиника Ита Вет използва широк диапазон от диагностични средства, които ни помагат да управляваме здравето на нашите пациенти.

 

 

Лабораторна диагностика

 

-Бързи тестове – IDEXX, Anigen

-Парвовироза при кучета (CPV)

-Коронавирусен ентерит при кучета (CCoV)

-Гиардия при кучета (Giardia)

-Гана или Кучешка чума (CDV)

-Панкреатит при куче (cPL)

-Бруцелоза при куче

 

SNAP 4Dx Plus

-Дирофилариоза при кучета (Canine heartworm disease)

-Лаймска болест при кучета (Lyme disease)

-Ерлихиоза при кучета (Ehrlihia)

-Анаплазмоза при кучета (Anaplasma)

 

-Лайшманиоза при кучета (Leishmania)

-Токсоплазмоза при котки (Toxoplasma gondii)

-Панлевкопения или Котешка чума (FPV)

-Коронавирусен ентерит при котки (FeCoV)

-Коронавирусен перитонит при котки (FIP)

-Гиардия при котки (Giardia)

-Котешки спин / Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

-Котешка левкемия (FeLV)

-Котешки панкреатит (fPL)

-Б-тип Натриуриченпептид – Сърдечен биомаркер /куче, котка/ (pro-BNP)

-Кръвни изследвания

-Пълна кръвна картина IDEXX

-Биохимичен кръвен профил IDEXX

-NSAID Monitoring panel

-Preanesthetic panel

-Diagnostic health panel

-Knott тест за доказване на микрофиларии

-Микроскопско изследване на кръвни натривки

-Изследване на глюкоза с глюкомер и създаване на глюкозна крива

-Хормонални изследвания

-Нива на прогестерон / Prog (за установяване на подходящ момент за заплождане)

-Нива на серумен амилоид при котки (SAA) (възпалителни реакции и др.)

-Нива на С-реактивен протеин при куче (CRP) (възпалителни реакции и др.)

-Нива на тироксин / T4 (за установяване на проблеми с щитовидната жлеза)

-Нива на кортизол, кортизолов ритъм / Cortisol (за установяване синдром на Къшинг)

-Изследване на урина

-Показатели на урината – тест лента

-Седимент – наличие и липса на кристали в урината

-Микроскопско изследване на ушен секрет – Malassezia, Otodectes cynotis, пръчковидни или коко-бактерии и др.

-Копроскопия, копроларвоскопия и копроовоскопия за установяване на паразити и техните яйца

-Микробиологично изследване на секрети от уши, очи, рани, полови органи, образувания и др.

-Скреч-проба и други дерматологични проби за наличие на паразити в кожен материал – Demodex canis, Demodex cati, Sarcoptes spp., Psoroptes spp., Notoedres cati, Cheyletiella spp. и др.

-Отпечатъчни препарати от кожни лезии и др. за цитологичен анализ

-Цитологични и хистологични изследвания на пунктат, част от тъкани или цели образувания и др.

-Посявка за наличие на гъбички – Dermatophytosis, Microsporosis и др.

-Очни тестове при офталмологичен преглед

-Тест флуоресцин

-Тест Ширмер

 

Ехографско изследване / Ултразвукова диагностика

 

-Диагностициране и проследяване на бременност

-Мониторинг на храносмилателна система

-Мониторинг на отделителнателна система

-Мониторинг на полова система

 

Не забравяйте да се обръщате към нас за профилактични изследвания веднъж годишно при млади здрави животни и минимум два пъти годишно при животни в напреднала възраст или с диагностицирани заболявания. Макар Вашето куче, коте, зайче или друго екзотично животно, на външен вид да Ви изглежда здраво, то може да има недобри  кръвни изследвания. Колкото по-навреме се установи даден проблем, толкова по-добър ще бъде изходът от него.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ…

ВЪТРЕШНИ И ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ
ЕКСОЗИЧНИ ЖИВОТНИ
ФРИЗЬОРСКИ УСЛУГИ
ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ И ХОТЕЛ